Rødbeter er en grønnsak som har fått sin renessanse de siste årene. Fra å leve sitt liv i syltet tilstand på glass i de tusen kjøleskap, er den nå å finne i kokt, bakt og rå tilstand i selskap med fisk, ost, salater og andre gode ting. En av mine favoritter er rødbetegrateng. Oppskriften tok en gang i tiden utgangspunkt i Skye Gyngell sin, men har med tiden blitt slumpet med og tilpasset etter hva vi har i hus. Sist jeg laget den, så brukte jeg:
- 3 store rødbeter
- et par hundre gram fetaost
- ca 1,5 dl kremfløte
- salt, pepper
- griljérmel
- litt smør
Rødbetene kokes i 15-20 minutter med skallet på. Deretter skrelles de og rives på grovt rivjern. Fetaosten rives også og blandes i rødbetene. Tilsett salt, pepper og fløte og rør sammen. Hell over i en smurt ildfast form, strø griljérmel på toppen og noen små smørklatter oppå der igjen. Inn i ovnen på 200 grader og stek i en halvtimes tid. Perfekt følge til stekt fisk, svinekjøtt, kylling, and eller rett og slett helt på egenhånd.
Liker du rødbeter? Prøv
rødbetepuré eller
rosa suppe. Rester av gratengen lar seg forresten kjapt omgjøre til rosa suppe dagen derpå. Tilsett vann, litt kraft eller buljong, kok opp og kjør jevn med stavmikser, så har du suppe med verdens fineste farge. Hvertfall ifølge femåringen her i huset.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar