søndag 14. mars 2010

Sitronsyltetøy

På tur til Toscana i påsken for to år siden, smakte jeg et fantastisk sitronsyltetøy hos de vi leide hus hos. Som det skamløse matvraket jeg er, tigget jeg med meg et glass hjem. Det varte imidlertid ikke lenge, og nå har snille Tage gitt meg oppskriften. Og som vanlig har jeg gjort en liten egen vri. Jeg er notorisk dårlig på å følge oppskrifter.


Jeg begynte med tre kilo økologiske sitroner. Tage bruker ikke skall i sin oppskrift, men jeg synes det er noe av det beste på hele sitronen, så jeg raspet av det gule skallet først. Brått lukter kjøkkenet som en liten sitronhimmel. Lukten av revet sitrusskall er noe av det beste jeg vet.


Mengden tatt i betraktning var jeg da enda mer enn vanlig glad i mitt Microplane rivjern. En kjøkken-favoritt innkjøpt på kjærestetur i Roma, og det river parmesan og sitrusskall med en presisjon og fart jeg tidligere bare kunne drømme om.


Sitronene ble skåret i to og plassert på rist i min største gryte med snittflaten opp og litt vann i bunn. Ifølge instruksjonene skulle de koke til fruktkjøttet ble mykt, noe det ble i løpet av 10-15 minutter.

Skrap deretter ut fruktkjøttet med skje, skrev Tage. Jeg gjorde det enklere og skviste det ut. Litt jobb å plukke ut kjernene etterpå. Dem var det nemlig mange av.


Deretter kokte jeg det i cirka ti minutter sammen med sukker og finrevet sitronskall. Utgangspunktet er 700 gram sukker per kg fruktkjøtt, men her må en prøve seg fram jf smak og hvordan sitronene er. Rett over på nykokte glass og volia! Det var veldig flytende da jeg helte det over, så jeg er litt spent på om det stivner mer. Mulig at sitronskallet gjør det mer flytende, men det finner jeg jo ut av etter hvert. Jeg gleder meg til å smake!

Oppdatering: Syltetøyet ble stivere og smaker nydelig. Deilig syrlig og med masse god smak av både fruktkjøtt og skall. Gøy!

5 kommentarer:

Gry Offernes sa...

Det der var mer enn allminnelig interessant! Elsker sitron, surt snop og alt som får kjevene til å vri seg utav ledd! Og sitronsyltetøy er noe jeg har drømt om lenge, men ikke trodd har eksistert. Dette må prøves!!

Ragnhild sa...

Det ser jo helt fantastisk ut!

Ulla sa...

Det ser himmelsk godt ut!

Det stivner sikkert mer etterhvert, geleen jeg lager er og flytende når jeg heller den over glass.
Så, krysser fingrene for at det blir perfekt :)

Anonym sa...

kommer snart over fjellet for å hilse på mitt nye tantebarn og da kommer jeg innom og smaker på syltetøyet min venn:)
Har savnet blogg innleggene dine nå så dette var en bra start på uka med ord fra deg:)

GoodCupcakesGood sa...

For et flott tips! Dette skal jeg lage. Må jo passe flott i kaker!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails