tirsdag 26. oktober 2010

Om mobbing, makt og avmakt

Orkanger av Johan B. Mjønes handler om mobbing, makt, avmakt og om hva som skjer mellom to personer når makten skifter hender.

Vi treffer mobberen Børge og mobbeofferet Terje mens de går på skolen, og vi får servert samme historie vekselvis fra mobber og mobbeoffer. Skiftet av fortellerstemmen gjør at leseren også får et innblikk i mobberens opplevelse av hva som skjer, hvordan han rives mellom forventninger og mangel på uttrykk. Sterkest inntrykk gjør likevel beskrivelsene av et mobbeoffers intense bestrebelser på å gjøre alt rett, på å forutse andres forventinger til ham og etterleve disse, for så å kunne bli usynlig.

Livene til Børge og Terje blir hengende sammen i et underlig skjebnefelleskap. Hva skjer med et menneske som har lidd så mye under et annet når de møtes igjen i voksen alder og maktbalansen er omvendt? Vinner det menneskelige behovet for hevn eller har avstand og modenhet bidratt til at det tidligere mobbeofferet klarer å være noe annet enn et offer?

Mjønes skriver med et muntlig språk og sterkt personlige fortellerstemmer. Språket framstår som fortettet og drivende. I begynnelsen var jeg noe avmålt på grunn av det muntlige språket, men nettopp dette bidrar etter hvert til den drivende tonen i boka. Begge de to hovedpersonene engasjerer, og dramaet mellom dem beskrives med stor menneskelig innsikt. Boka engasjerer, rett og slett. Lettlest, men alt annet enn intetsigende. Vel verdt å bruke et par timer på, for eksempel en flytur mellom Oslo og Tromsø.

ISBN: 9788203197987
Forfatter: Johan B. Mjønes
Forlag: Aschehoug 

2 kommentarer:

Tonje sa...

Takk for boktipset!
Ha en fin dag
Klem Tonje

Anonym sa...

Denne har jeg også stående i hylla. Kjenner at jeg gleder meg litt til å lese.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails