søndag 17. oktober 2010

Oksekraft i ovn

I fjor på denne tida skrev jeg om meditativ matlaging, og med høsten kommer samme trangen over meg igjen. Å lage mat hvor tid er en av de viktigste ingrediensene, for eksempel å koke kraft.


En runde med bouef bourgignon medførte litt bein som gjerne ville bli kraft, og de fikk selskap av noen solide margbein fra slakteren og litt gulrøtter, rødløk og purre. Inn i ovnen i en 20-30 minutters tid på 220 grader for bruning.


Deretter oppi gryte med det sammen med litt mer grønnsaker, avskjær fra gårdagens middag og en bunt persillestilker. Fyll opp med kaldt vann, kok opp og skum av. La syde på lav varme til du er ferdig med å skumme. Da setter du hele gryta inn i ovnen på 170 grader, og så gjør du noe annet mens den står der og koser seg i mange timer. Min stod i 5-6 timer mens jeg besøkte naboen, laget middag og bygget lego med fireåringen. Huset fylles med en nydelig lukt av noe godt, gammeldags og underlig beroligende.


Kraften siles og avkjøles slik at fettlokket på toppen kan fjernes. Deretter kokes kraften inn for å konsentrere smaken og øke sannsynligheten for å få plass i fryseren. Jeg kokte 3,5 liter kraft inn til 7-8 dl, noe som gir veldig konsentrert kraft. Ved å fryse den ned i isterningposer, har jeg nå kraftig smak i passende mengder lett tilgjengelig når jeg trenger det.

3 kommentarer:

[kjøkkentjeneste] sa...

Åh. Det ser herlig ut. Jeg elsker kraft. :)

Elisabeth sa...

En lidenskap vi deler det, Ina :) Jeg ønsker meg imidlertid skikkelig fryser, ikke bare et halvt fryseskap. I neste leilighet skal det være plass til skikkelig fryser. Helt sikkert.

[kjøkkentjeneste] sa...

Det er jo så enkelt når man putter gryten rett inn i ovnen - kan fint stå over natten uten at man skal være redd for at det skal brenne seg fast eller annet!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails