onsdag 2. mai 2012

Grove hjerterundstykker a la polarbrød


 

Polarbrød er en slik ting som er praktisk og smaker godt, men jeg er grunnleggende skeptisk til mat med mystisk lang holdbarhet. Hva har de puttet i dem for å få dem til å holde seg "ferske" så lenge? Noe polarbrødlignende hadde imidlertid vært en vinner, spesielt for frøken fem og et halvt som for tida har skikkelig gjennomtrekk der hvor fortennene satt, og skorpeløst brød er å foretrekke.Etter å ha googlet og testet noen forskjellige polarbrødoppskrifter, har jeg endt opp med min egen variant som er litt grovere, fri for hele korn og inneholder mer væske og litt mindre sukker enn de oppskriftene jeg har prøvd. Og så stikker jeg brødene ut med hjerte-pepperkakeformen, noe som er en vinner hos frøkna.

Til 2 1/2 stekebrett med småbrød, noen runde og noen hjerteformede, bruker jeg:
  • 150 gr små havregryn
  • 500 gr fibra (ekstra fint sammalt hvetemel)
  • 350 gr siktet hvetemel
  • 1 pose tørrgjær
  • 50 gram sukker
  • 1 strøken ts salt
  • 1dl solsikkeolje (eller annen nøytral olje)
  • 4,5 dl melk
  • 2 dl vann

Bland det tørre, tilsett vann, mel og olje og la eltes i kjøkkenmaskin i minst 5 minutter, gjerne lenger. Hev i 45 minutter, del deigen i 2 og kjevle ut en leiv som er ca 1 cm tykk. Stikk ut hjerteformede brød eller lag små boller som du trykker/kjevler flate. Legg over på bakepapirkledd bakeplate og prikk brødene med en gaffel eller en kakepinne. Dette for at de ikke skal heve for mye, men holde seg relativt flate. Etterhev i 10 minutter og stek på 180 grader midt i ovnen i cirka 10 minutter. Avkjøles på rist.

Hvorvidt disse småbrødene blir polarbrødflate eller litt tykkere avhenger av hvor lenge du lar deigen heve og hvor tykt/tynt du kjeveler deigen. Som skissert over her blir de litt tykkere enn vanlige polarbrød, men ved å droppe etterhevingen, så får du dem mer like de polarbrødene du kjøper i butikken.


Nytes med litt smør og godt syltetøy eller ost. Tiner på svært kort tid når du tar dem opp fra fryseren og populære i matpakka.


12 kommentarer:

lirosa sa...

mmm...-Ser jo aldeles herlige ut,-tror jeg må prøve meg på disse.

Ingvild sa...

Så lurt! Tror jamen jeg kunne tenkt meg noen sånne i min egen matpakke også. :)

Cathrine Møller Øyen sa...

Hei Elisabeth.
Så gøy at vi havnet på www.sol.no sammen.
Jeg skal jammen forsøke din oppskrift også, de så nydelige ut. Har prøvd med hjerter hjemme, men det falt ikke helt i smak hos min sønn. Men nisser i juli, det digget han..... :-)
Mvh Cathrine

Elisabeth sa...

Det gjorde vi, gitt! Ved siste runde her snek både griser, katter, menn og damer seg med sammen med hjertene. Populære alle sammen :)

Lupia sa...

Disse så gode ut. :) Disse må jeg prøve, kjekke å ha i fryseren. Men jeg tror jeg skal prøve å kutte ned gjærmengden til 1/4 - 1/2 ts og heller øke hevetiden... Magen min har det mye bedre med lite gjær... Baker selv brød med 1/4 ts gjær i (ca. 1gr) og de blir store, luftige og fine. Etter at jeg begynte med de brødene, har jeg nærmest fått litt gjærskrekk og syntes det så voldsomt mye ut med en hel pakke... :s

Elisabeth sa...

Det går fint med mindre gjær og lengre hevetid, Lupia. Kutter du ned til så lite som 1/4-1/2 ts, kan det hende at konsistensen blir litt annerledes og mindre polarbrødaktige, men helt sikkert like gode :)

Vanligvis baker jeg også brød med 1/4 ts gjær og heving 12-20 timer, men polarbrødene lager jeg vanligvis med mer gjær.

Fie sa...

Disse hørtes supre ut, skal prøvelages i kveld :) Takk!!

Elisabeth sa...

Så gøy at du vil prøve, Fie :) De er vel verdt forsøket.

Kunnskapsriktrening sa...

Takk for oppskrift :)

Anita sa...

Tusen takk for oppskrift på søte polarbrødhjerter. Eller rundinger eller hva slags form man vil ha. Her blir det nok mest hjerter tenker jeg :-)
De skal definitivt testes ut!

Anonym sa...

Bruker du lunka eller kald væske i deigen?

Elisabeth sa...

Om jeg bruker kald eller lunken væske avhenger av hvor travelt jeg har det. Kald væske gjør at det tar litt lengre tid å heve, så hvis jeg har godt tid, bruker jeg kald væske. Lunken hvis jeg har det litt mer travelt. Hever uansett til deigen er dobbelt så stor.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails