mandag 21. november 2011

Rødbetepuré

I høst har jeg for alvor fått smaken på rødbeter. Ikke de syltede på glass, men ferske rødbeter med den helt spesielle søte, lett jordaktige smaken. Den fantastiske fargen vitner om et høyt innhold av antioksidanter, og rødbeter inneholder også mye kostfiber og B-vitaminet folat. En av rødbetefavorittene i høst har vært rødebetegrateng, men hvis en vil ha enda mer fokus på den fantastiske fargen og i tillegg en silkemyk konsistens, da er rødbetepuré tingen.

Til 10 personer brukte jeg:
  • 12 store rødbeter
  • godt med Kviteseidsmør. Litt usikker på mengden, men kanskje 200 gram?
  • cirka 20 soltørkede tomater i olje
  • 1 beger creme fraiche
  • salt og pepper

Skrell rødbetene og del i grove biter. Bruk engangshansker for å slippe lilla hender, eventuelt kan du smøre hendene godt med litt olje først. Da fester fargen dårligere på huden. Dekk rødbetene med vann og kok til de er møre, cirka 20 minutter. Hell av vannet og la dampe skikkelig. Tilsett finhakkede soltørkede tomater og smør, og mos med stavmikser. Smak til med salt, pepper og creme fraiche. Jeg brukte et helt beger denne gangen, men det kan være for mye hvis det er mye fukt igjen i rødbetene, så prøv deg fram.


Puréen på bildene ble servert til konfiterte andelår, men den er også nydelig til hvit fisk eller annet stekt kjøtt. Evt kan den spises med skje som den er.

5 kommentarer:

Ellen sa...

Hey, ser veldig bra ut! Og grattis med kjoler. Jeg er også en kjoledigger, men så vanskelig å finne fine!

Marianne sa...

Hei, deilig puré! Jeg er en røbetdigger og denne oppskriften har jeg ikke prøvd før! Hadde noen røbeter i skapet og mmmmm det ble kjempe godt til stekt kyllingfilet!

Elisabeth sa...

Så morsomt at du prøvde oppskriften, Marianne. Rødbeter er godt til så mye. Bruker rødbetegrateng eller -puré til både hvit fisk, svin, kylling og and. Rester går fint an å lage suppe av. Rosa suppe, som det kalles her i gården :)

Marianne sa...

Det var smart, skal huske på det neste gang jeg lager røbeter! Jeg pleier å skrelle og dele, for så å ovnsbake dem i folie sammen med chèvre, timian, olje, salt og pepper, veldig godt til grillmat :))

Elisabeth sa...

Åh, det hørtes veldig godt ut! Jeg bruker fetaost i rødbetegratengen, så jeg ser for meg at det blir litt av samme smaken, bare renere, slik du lager den.

Hmmm... Lurer på om ikke rødbeten i grønnsaksskuffen blir til grateng til kveldsmat... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails