torsdag 10. november 2011

Ovn- og gaffelsaus med pasta

Ovn- og hvaffornosaus, sa du? Jo altså. Jeg har en forkjærlighet for mat hvor alt puttes i en gryte. Og for mat hvor tid er en vesentlig ingrediens. Kan jeg putte gryta inn i ovnen og la den stå der noen timer, ja da er jeg rett og slett litt lykkelig over å ha en gryte stående der. Merkelig. Jeg vet.

Tomatbaserte sauser er mer min greie enn tunge fløtebomber, og jeg er en sucker for pasta. Spesielt etter at jeg oppdaget hvor godt og enkelt det er å lage sin egen. Denne pastasausen med oksekjøtt som først stekes og så står mange timer i ovnen og småputrer i tomatsaus før kjøttet rives i stykker med gaffel og røres inn i sausen igjen, den er dermed midt i min gate.

Til 6-8 porsjoner trenger du:
 • 1,2 kg okse høyrygg eller annet godt grytekjøtt
 • 2 rødløk
 • 3 kinesiske hvitløk
 • 1 stor gulrot
 • ca 50 gram salami picante
 • 2 bokser hermetiske tomater
 • en halv blå castello
 • 1/2 liter rødvin
 • frisk timian
 • salt, pepper
 • smør til steking
Del kjøttet i grove stykker, salte, pepre og brun det i smør. Legg til side og surr hakket løk, revet hvitløk, gulrot (jeg river begge deler på mitt ekstra grove Microplane-jern) og salami picante i små terninger. Når løken er myk og gyllen, tilsetter du blåmuggosten og lar den smelte før du har i tomater, vin og finhakket frisk timian. Kok opp og sett gryta (med lokk) i ovnen på 120 grader.


Etter cirka tre timer tar du ut gryta, fisker kjøttbitene opp av sausen og lar dem avkjøles litt mens du lar gryta stå og putre på komfyren uten lokk. Riv kjøttet i stykker med to gafler og ha det tilbake i sausen. Aller best blir sausen om du nå lar den avkjøles og varmer opp neste dag. Da har smakene fått satt seg enda mer, og kjøttet har gått enda mer i oppløsning i sausen. Tilsett evt litt vann når du varmer opp hvis sausen er blitt veldig tykk.

Server med fersk pasta. Jeg laget tagliatelle etter denne oppskriften og hadde revet parmesan over ved servering. I all (manglende) beskjedenhet så var dette en veldig god pastasaus, og Baroloen den kjekke mannen valgte til var en både god i seg selv og en god match til maten - en Suoi Barolo 2007 fra Villa Montisel.


Høres det avskrekkende ut med mat som har tre timers koketid? Utover timingen, så er ikke dette mer arbeid enn annen pastasaus. Du må bare ha tid.

En del av ingrediensene havnet oppi gryta som følge av at de lå i kjøleskapet og burde brukes opp, som osten og salamien. Erstatt, utelat og tilpass ut fra hva du selv liker og har tilgjengelig, men følger du prinisppet her, så lover jeg nydelig pastasaus. I en rett som dette er stykningsdeler som høyrygg og bog bedre enn de magrere stykkene. Jeg likte godt den diskrete, men likevel gjenkjennbare smaken av blåmuggost i denne sausen, samtidig som den på ingen måte var kremet slik sauser med ost i ofte blir. Her var den mer et krydder, og det funket godt.

Lag gjerne stor porsjon og frys ned. Hverdagsluksus i fryseren er ikke å forakte neste gang du ikke har verken inspirasjon eller ork til å lage noe.

7 kommentarer:

[kjøkkentjeneste] sa...

Mmmmm! Skal lages en gang, garantert. Genialt å bruke billig kjøtt på denne måten.

Elisabeth sa...

Genial måte å bruke slike stykningsdeler på. Nå skal det sies at på nærbutikkken vår, så er høyrygg og slikt vansligvis ganske dyrt mens de kjører tilbud på alle mulige slags typer biff. Høyryggen denne gang var imidlertid nydelig mørk og nodnet og verdt (over-)prisen :)

Tonje sa...

Ha en strålende aften i kveld kjære elisabeth;) skulle så gjerne vært der, men desverre... Kommer så snart sjansen byr seg.. Så skal du feires bare du og meg;) mange klemmer

Unknown sa...

Gryte basert på denne oppskriften står i ovnen og godgjør seg hos oss nå. :) Jeg bruker imidlertid elgkjøtt (fordi det var det jeg hadde liggende), samt at jeg tilsatte et par dl kyllingkraft (fordi den måtte brukes opp). Dessuten ble det litt chevre og kremfløte i stedet for blåmuggost (fordi det også måtte brukes opp). Gleder meg til å smake!

Elisabeth sa...

Så gøy at du prøver oppskriften, og justeringene høres ut som noe som vil bli veldig bra. Rapporter gjerne om resultatet :)

Ragnhild S sa...

Det ble veldig bra! Jeg synes hintet av chevre passet svært godt til elgkjøttet. Nå, snart fem timer etter middag er jeg fortsatt stappmett, så det sier litt om hvor mye jeg satte til livs. ;)

Elisabeth sa...

Sånt kan en like å høre! Ikke at det gjorde vondt, men at det smakte godt :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails