tirsdag 20. september 2011

Hvordan lage kyllingkraft

Kraft er en av disse tingene jeg for noen år siden aldri engang vurderte å lage selv, men som strengt tatt er noe av det minst kompliserte en kan gjøre på et kjøkken. Den viktigste er å la kraftgryta stå og koke lenge. Jo lenger, jo mer smak. Etter gårdagens kyllingmiddag, havnet følgende i kraftgryta:
  • skroget fra en kylling (jeg brukte Stangekylling)
  • et par stilker selleri
  • en halv fennikel
  • det grønne fra en purre
  • 1/4 sliten rød paprika
Kraftgryta er ofte slitne grønnsakers lykkelige endelikt her i huset. Hvilke grønnsaker jeg bruker avhenger av hva jeg har liggende. Gulrøtter, forskjellige typer løk, persillestilker, sellerirot og urter er fine å bruke i kraft. Unngå kål og lignende grønnsaker.

Hell på nok kaldt vann til at alt er dekket, kok opp, skum av og sett gryta med lokket på inn i ovnen på 100 grader. Der lar du den stå minimum 3-4 timer, gjerne natta over. Sjekk væskestanden og fyll evt på litt mer vann før du tar natta. Hvor mye som fordamper avhenger av hvor tett lokket er og hvor varm ovnen din er. Kraft kan selvsagt også kokes på vanlig plate, på lav varme slik at det såvidt syder.

Etter endt koketid siler du fra selve krafta og avkjøler raskt. Fettet i krafta samler seg da på toppen og kan tas enkelt av med en skje. Etterpå koker du krafta ytterligere inn (uten lokk) hvis du ønsker den enda mer konsentrert. Min erfaring er at om jeg lar kraftgryta stå natta over, så trenger den ikke kokes inn ytterligere. Fryse ned i små porsjoner, evt i isterningposer, så har du passe mengde kraft når du trenger det, f.eks til en rask mandagssuppe.

2 kommentarer:

Art by Mona Duaas sa...

Nå skal jeg spørre skikkelig dumt, grønn som jeg er på dette med kraftkoking... Når du sier kyllingskrog, betyr det at man kan bruke det som er igjen på en sånn ferdiggrillet kylling når man har plukket av det kjøttet man vil spise?

(Beklager sletting av kommentar x 2 her, men jeg hadde problemer med innlogging, pluss alt hang både da jeg skulle rette skriveleif pluss publisere, så det ble mye kål..)

Elisabeth sa...

Ja, det er nettopp det jeg mener. Det som er igjen på en kylling etter at kjøttet er plukket av. Jeg har imidlertid aldri kokt kraft på grillkylling fra butikken. Er litt i tvil på hvor mye kraft en får ut av slik industrikylling, så jeg bruker stort sett kylling fra Stange. Dyrere, men også mye bedre. Det er imidlertid ingenting i veien for å prøve å lage kraft av vanlig grillkylling. Prøv vel! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails