søndag 4. september 2011

Lammegryte med snøfrisk og sopp

I min matglade venninnegjeng har lammegryte med Snøfrisk vært en snakkis ganske lenge. Jeg har aldri smakt den, ei heller sett oppskriften, men slike ting popper plutselig fram fra bakhodet idet en står i butikken og lurer på hva en skal putte oppi kveldens lammegryte for litt variasjon? Jo, Snøfrisk. Oppi handlekurven med osten, og der fikk den selskap av noen fine østerssopp, friske urter og søte, små nypoteter.

Til fire personer som ble så mette at det gjorde vondt brukte jeg:
  • 1,5 - 2 kg utbeinet lammekjøtt i stykker. Jeg brukte lårskiver.
  • et par håndfuller østerssopp. Annen sopp fungerer også.
  • en boks tomater, f.eks Mutti
  • 2-3 dl hvitvin (kan evt erstattes med syrlig eplejuice, evt vann og litt hvitvinseddik)
  • en kinesisk hvitløk
  • frisk timian og rosmarin, finhakket
  • 2 rødløk
  • 3 gulrøtter
  • 6 store tomater
  • en boks Snøfrisk
  • salt og pepper
Lammekjøttet stekes ellers grilles i grillpanne slik at det får fine striper, men ikke blir gjennomstekt. Samtidig surrer du soppen gyllen i litt smør, og kjøtt og sopp legges over i en gryte som tåler stekeovn. Salte og pepre mellom lagene, ha over en boks med tomater og fyll på med hvitvin til det dekker kjøttet. Ha oppi urter, hvitløk og Snøfrisk, og la det hele koke opp før du setter gryta med lokk på inn i ovnen på 125 grader. Der får den stå halvannen time før du har oppi gulrøtter delt i biter og rødløk som du på forhånd har surret i litt smør. La stå en time eller to til. På så lav varme blir kjøttet bare mørere, og gulrøttene beholder konsistensen bedre enn om du koker på høy varme.

Et brett tomater ble stekt/tørket i ovnen sammen med gryta (se her for fremgangsmåte) og rørt forsiktig inn i gryta før servering. Gryta ble servert med små nypoteter. De ble kokt med skallet på og fikk litt smør, timian og rosmarin på seg før servering. I glassene var det Amarone, noe som på ingen måte var galt til.

Flere oppskrifter med lam finner du her.

4 kommentarer:

SuperMona sa...

Takk for i går, maten var nydelig! Jeg tror jammen jeg må driste meg til å prøve dette selv, takk for at du la ut oppskriften! :)

Elisabeth sa...

Veldig gøy om du prøver, Mona. Og du vet i det minste at dette er noe gubben også liker. Kjøtt og sånt ;)

Magne D. Antonsen sa...

Hei! Magne fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også :-)

Elisabeth sa...

Så gøy, Magne! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails