onsdag 21. oktober 2009

Årets tristeste avisdag

I dag skriver vi årets desidert tristeste avisdag. Halvparten av forsiden på enhver nettavis er "saker" om Hvem tjener mest, Hvem tjener minst, Hvem har tapt mest penger siden i fjor, Hvem er Norges rikeste arving, gründer, prinsesse, dovasker eller realityidiot. For ikke å snakke om Her kan du sjekke hva dine naboer/kolleger/venner/familie/uvenner/fandens oldemor tjener.

Ett spørsmål er hvorfor dette er nyheter. Det svaret er like enkelt som det er trist: Kikkeren i oss og opplagstall. Dessverre.

Et annet og viktigere spørsmål er hvorfor i alle dager dette er offentlig informasjon. Ikke bare er det offentlig, men det er altså helt greit å distribuere og offentliggjøre skattelister elektronisk her i landet samt gjøre disse søkbare og til og med tjene penger på dem gjennom sms-tjenester osv.

I 2004 ble reglene for offentliggjøring av skattelistene skjerpet slik at listene kun var tilgjengelige for enkeltsøk i tre uker etter offentliggjøring. Skattelistene ble da lagt ut elektronisk på Skatteetatens nettsider og i papirform ved likningskontorene. En lovendring i 2007 medførte at pressen igjen kunne publisere skattelistene på sine nettsider.

Regjeringens begrunnelse for å gjeninnføre pressens innsyn i skattelistene var blant annet et ønske om å styrke den kritiske debatten rundt skattesystemet.


...

Datatilsynet vil imidlertid gjenta sin oppfatning om at det strider mot sentrale personvernprinsipper at opplysninger den enkelte norske borger er pliktig til å levere inn, skal kunne brukes til underholdning, gjøres søkbar eller tilbys for salg via mobil i form av SMS-tjenester, kobles opp mot andre eksisterende nettjenester eller lignende. Det er også betenkelig at offentliggjøringen av skattelistene skjer før klagefristen for påklaging av ligningen har gått ut.

(fra Datatilsynet)

Amen til Datatilsynet og Hva f... mener dere med dette?? til regjeringen.

Datatilsynet har for øvrig lagt ut en oppskrift på hvordan blokkere facebook-applikasjoner som søker opp dine skatteopplysninger. Ikke at det hjelper mot alle mulige andre slags søk, men det kan nå være en liten statement til dine mer eller mindre gode venner.


Legg til bilde

5 kommentarer:

Som mine dager er sa...

Er så hjertens enig med deg. Har kun sjekket opp tallene på meg selv og min kjære, og ingen andre. Det er helt sant.

Håper du har det bra. I de siste innleggene dine leser jeg melankoli mellom linjene ...

Kram.

Elisabeth sa...

Det bor en kikker i oss alle, også meg, men dette synes jeg er så forkastelig at jeg ikke har sjekket noen som helst. Ikke at det hadde skadet så mye annet enn min egen integritet, men jeg vil ikke bidra til antall treff og klikk som er med på å opprettholde denne elendigheten.

Takk for klemmen. Trenger noen slike for tida

Som mine dager er sa...

Da får du en ekstra klem på veien. Det hender vi har behov for det ...

Elisabeth sa...

:)

Mammadamen sa...

Helt enig! Jeg har vært ganske irritert i hele dag. Hva er vitsen med dette egentlig? Hvorfor skal det tilgjengeliggjøres så til de grader. ammenslutningen av lokalaviser har i tillegg utviklet en sak som beregner folks bruttoinntekt. Og folk fleiper med at de sjekker naboen! Så utrolig lavmål!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails