søndag 12. juli 2009

Visning - Lars tar en Woody

Lars Saabye Christensen er en av mine favorittforfattere. Jeg elsker måten han med ord maler bilder og stemninger, og jeg kan iblant miste tråden i handlingen fordi jeg fortaper meg i måten han skriver på.

Plottet i Visning er et par som etter noen års samliv begynner å gå på visninger, ikke for å finne seg nytt sted å bo, men som medisin mot parforholdets kjedsomhet. Ifølge forfatteren selv er dette hans første kjærlighetsroman. Dette kombinert med undertegnedes interiørpornografiske legning, gjorde at forventningen var såpass høy at jeg faktisk bladde opp de 369 kronene boka koster ny fremfor å vente på paperback-utgaven.

Jeg leser. Og leser. Hmmm... Når sluttet Lars å sette punktum egentlig? Språket er endeløst ordrikt på en nevrotisk måte som mest av alt minner om Woody Allen. Setningene er lange med stikkveier, omveier og blindveier i rikt monn, men det er fremdeles umiskjennelige Saabye Christensenske kvaliteter over det. Etter hvert gir det litt masete språket mening. Jeg-personens filmmanus og plottet veksler og går i hverandre på en uanstrengt måte. En er ikke alltid helt sikker på hva som faktisk skjer i boka og hva som kun er fantasi også der, uten at det skaper forvirring. Fantasien og virkeligheten bare utfyller hverandre.

Visning er en lettlest bok uten de store overraskelsene, men den er likevel verdt å lese. Selv satt jeg igjen med noen tanker rundt forhold og kjedsomhet som kan være verdt å ta med seg. I tillegg til at det alltid er en fornøyelse rent språklig å lese Lars Saabye Christensen. Også når han tar en Woody Allen.

ISBN: 9788252571691
Forfatter: Lars Saabye Christensen
Forlag: Cappelen Damm

3 kommentarer:

Sulvis sa...

Gleder meg til å lese enne - Saabye Christensen er en av mine absolutte favoritter. :)

Huset på Planen sa...

Siden jeg har samme legning som deg, og i tillegg liker Woody Allen, fikk du meg til å se frem til denne.

Elisabeth sa...

Si fra hva dere synes etter å ha lest boka da. Litt nysgjerrig på om det er flere enn meg som kobler til Woody Allen her. Både språket, plottet og hovedpersonens tafatte personlighet gir meg nemlig Woody-assosiasjoner.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails