søndag 1. januar 2012

Kokebøker


Som hos mange andre matglade mangler det ikke kokebøker her i huset. Vi snakker et par hyllemeter, og noen av bøkene er hyppig brukt, andre fremdeles mer eller mindre uleste. Hva skal egentlig en som notorisk ikke følger oppskrifter med alle disse kokebøkene? Jo, jeg leser, koser meg, finner inspirasjon, idéer, plukker opp kombinasjoner jeg ikke hadde tenkt på og leser meg til en og annen teknikk. Aller best liker jeg bøker hvor forfatteren ikke bare deler oppskrifter, men også deler sine tanker rundt mat, råvarer og matglede.

Noen bøker er gaver, andre har jeg kjøpt selv. Noen er rasket med på salg, andre kjøpt til blodpris fordi jeg bare måtte ha boka der og da. Aller mest brukes kokebøkene når jeg skal ha gjester. Da forsvinner jeg gjerne bak en bokstabel og blir der en stund mens jeg henter inspirasjon, tenker kombinasjoner, smak, logistikk og gjestenes preferanser.

Min favoritt kokebok-forfatter er Nigel Slater, nettopp fordi han deler så mye av tankene sine bak matlagingen. I Real Food har han et helt kapittel om poteter hvor han skriver om tekstur, smak og bruksområder, hvordan pommes frites i hans øyne skal være forskjellig til en god biffmiddag og når han er bakfull. Slik skriver en kokebokforfatter som taler til meg.

Gjennom kokebøkene mine har jeg fått være med på Bagatelles historie, selv om jeg dessverre aldri fikk spist der selv, jeg reiser i Asia med Rick Stein og Gordon Ramsay. Jeg konsulterer Ingrid Espelid Hovig når jeg lurer på grunnleggende ting om norsk tradisjonsmat, og hennes rødrutete kokebok er nok den som har fulgt meg lengst og blitt brukt mest. En kjapp titt der røper at hennes fastelavensboller er vår faste bolleoppskrift og at fiskegratengoppskriften også er hyppig brukt.

Hvilke er dine favoritt kokebøker? Jeg kommer tilbake til flere av mine framover, under den nye etiketten kokebøker.

4 kommentarer:

Reminiscence sa...

Gratulerer med nyttårsutfordring-seieren. Vel fortjent! Godt nyttår!

Elisabeth sa...

Takk skal du ha, Reminiscence, og godt nyttår! :)

rockekokk sa...

Tror du hadde likt julegaven jeg fikk!! Modernist Cuisine, kokebokserien over alle kokebøker!!

Og grattis med seieren!!

Elisabeth sa...

Modernist Cuisine ser rålekker ut, rockekokk. Er resten av innholdet like bra som bildene? De ser nemlig nesten ut til å være verdt en bok og to alene.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails