lørdag 31. desember 2011

Ny dille: Ikke rør-brød

No knead-baking har gått som en farsott i matblogg-Norge i høst. Jeg har sett det ene brødet lekrere enn det andre tryllet fram med minimalt av arbeid og med tid som viktigste ingrediens. Altså burde dette være brød som passet meg midt i blinken. Jeg har prøvd et par ganger, men lot meg ikke overbevise. Lenge lurte jeg på om jeg var den eneste som ikke syntes dette var lettvint, men et sant griseri på kjøkkenbenken. Så leste jeg om ikke rør-brød hos Ordentligmat.no, prøvde og ble regelrett forelsket. I mine egne brød.

Ikke rør-brød er rett og slett no knead som røres sammen, hever, brettes og etterheves i én og samme bakebollle. Ingen klissete deig på kjøkkenbenken, ikke noe behov for bakepapir for å transportere deigen, ingen bakebolle stående opp ned over deigen etter heving mens deigen tyter ut over benken og påfølgende behov for skrubbing av kjøkkenbenken etterpå. Om jeg er preget av mislykkede forsøk med no knead? Garantert, men nå har jeg altså funnet løsningen.

Grunnoppskriften på ikke rør-brød er som følger (lånt fra ordentligmat.no):
  • 500 gram mel
  • 1 gr tørrgjær (kvart teskje)
  • 8-10 gram salt
  • 4 dl vann

Bland det tørre først, tilsett vann og rør rundt til det er blandet. Ikke behov for å elte, kun blande. Gjør dette i en bakebolle og dekk til med lokk eller folie i 12-20 timer. Da skal deigen ha begynt å boble litt på overflaten og er klar for å brettes. Dette gjør du ved hjelp av en slikkepott som du bruker til å løfte deigen fra ytterkant og inn mot midten (fine, forklarende bilder her). Sett på lokk igjen, og la heve i to timer til. Etter halvannen time setter du ildfast form/gryte med lokk (jeg bruker min emaljerte le creuset) inn i ovnen på 260 grader (max varme i min ovn) slik at den er skikkelig varm når deigen er ferdig hevet. Ta gryta ut av ovnen og hell deigen over i gryta rett fra bakebollen ved hjelp av slikkepotten. Jeg strør gjerne et tynt lag mel i bunnen av gryta først, men dette er ikke nødvendig da den sterke varmen gjør at det dannes skorpe ganske umiddelbart slik at brødet ikke sitter fast. Stekes 30 minutter på 260 grader med lokket på. Deretter tar du lokket av, senker varmen til 230 grader og steker i 15-25 minutter til.

Ta brødet ut av gryta og la avkjøle. Foran deg har du nå et perfekt brød med sprø skorpe, saftig krumme med store hull og masse smak. Eneste oppvasken er en skje, en slikkepott og bakebollen.

I løpet av jula har jeg eksperimentert litt med melblandinger - fra kun siktet hvetemel, til en blanding av hvete og rug, fint og grovt - alt sammen har fungert like bra. Skal definitivt teste med urkorn som f.eks svedjerug når jeg får tak i det igjen på nyåret.

1 kommentar:

Rockekokk sa...

Prøver meg på dette nå! Blir det vellykket blir det blogpost av det! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails