torsdag 28. juli 2011

Cream tea, eller bare scones og te

Noe av det meste engelske jeg kan tenke meg, er cream tea. Scones med clotted cream og syltetøy, servert med te ved siden av. Både clotted cream, som er en svært fet krem som ikke skal piskes, men har en konsistens mer lik mascarpone, og tradisjonen med cream tea kommer fra Cornwall helt sør i England. På biltur der for mange år siden ble dette fast rutine på ettermiddagen. Nybakte scones med fet, silkemyk krem, søtt syltetøy og te servert i bestemorkopper.

Dette skulle være et innlegg om en pakke clotted cream som ble med meg hjem fra London nylig og hvordan den ble til cream tea her hjemme på kjøkkenet. Den hadde imidlertid ikke tålt transporten, så da blir det et innlegg om scones og te i stedet. Og mine fine arvede tekopper.




Til scones bruker jeg:
  • 5-6 dl hvetemel
  • 1 ss sukker
  • en liten klype salt
  • 3 ss bakepulver
  • 130 gram kaldt smør
  • 1,5 dl melk, evt en blanding av melk og fløte, kesam, creme fraiche eller andre rester fra kjøleskapet
  • 1 egg
  • en håndfull hakkede nøtter, gjerne en blanding av valnøtter og hasselnøtter
  • en håndfull rosiner
  • 1 ts vaniljeekstrakt
Bland alt det tørre utenom nøtter og rosiner og smuldre i smøret. Tilsett rosiner, nøtter, egg, melk og vaniljeekstrakt og bland. Det skal være godt blandet, men ikke rør lengre enn nødvendig, for da kan sconsen blir tørr og seig.

Form til runde boller med fuktede hender og trykk dem litt flate på stekeplaten. Stek i cirka 15 minutter på 225 grader. Sjekk dem underveis, da det er stor forskjell på stekeovner.



Server med clotted cream hvis du har, evt godt med smør, syltetøy og te. Min te ble servert i de arvede tekoppene som min farfar kjøpte i Japan for mange mange år siden. Som liten var jeg så utrolig fasinert av dama i bunnen av koppen, et slags vannmerke i porselen som du ser når du holder koppen opp mot lyset. Koppene er fylt med fine minner og familieselskaper, besteforeldre og sniking i skapene hjemme for å se på dem når ingen så meg.

2 kommentarer:

Åpent hus sa...

scones er en av mine favorittnammis. så deilig ut!
sånne tekopper har vi som arvegods i vår familie også. kjempefine.

enjoy!

Elisabeth sa...

Det er nok flere i vår generasjon som får arve disse koppene. Bare i min familie befinner det seg opptil flere slike sett. I Japan var dette ikke de mest eksklusive koppene, men når de kom til Norge, så ble de nettopp det :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails