lørdag 20. november 2010

Tord Gustavsen Ensemble

Nasjonal jazzscene, Oslo
19. november 2010

Rødvin i glassene, tidlig ute og med gode plasser sitter vi og venter sammen med foreldregenerasjonen som leser bøker mens de venter. Foran scenen står to lenestoler, og etter en stund kommer Tord ruslende med kaffekoppen og forteller litt om musikken, tankene bak, inspirasjon og samarbeid med andre. Jazz: Talk.Fire mann på scenen. Tord Gustavsen på piano, Tore Brunborg på saksofon, Jarle Vespestad på trommer og Mats Eilertsen på kontrabass, angivelig lånt via finn.no ettersom hans egen for tiden reiser alene med Singapore Airlines. Musikken og lydbildet forfører, skifter og leker. Noe salmepreget, lyrisk, vart og vakkert, så kraftigere og råere med friksjon og lekenhet. Deler av musikken er tydelig inspirert av norsk folkemusikk, men i en form som er alt annet enn tradisjonell.Samspillet og kontrasten mellom musikerne på scenen er fantastisk å se. Store, avslappede, men samtidig presise og rytmiske hender som lokker en dyp klangbunn ut av den lånte bassen. Tord selv er nærmest hyptnotiserende å se på. Den rolige, lett beskjedne mannen fra samtalen i forkant blir en leddløs, rytmisk skapning som bukter seg over pianoet, dels stående, dels sittende mens han får fram de mest fantastiske toner, drivende rytmer og lyriske stemninger. Jeg lar meg forføre. Hemningsløst.

Mesteparten av låtene er hentet fra albumet Restored Returned hvor Kristin Asbjørnsen er med på vokal. Jeg hadde regnet med å savne stemmen hennes, og et par ganger tenker jeg at her skulle stemmen hennes ha kommet inn idet en ny låt begynner. Men så tar resten av gjengen på scenen over låten, fyller den ut, strekker den og tilfører en intensitet og varhet som gjør at tanken på Kristin forsvinner like fort som den kommer.

Takk til Nasjonal jazzscene som har valgt Tord til månedens musiker i november. Jeg har hørt han to ganger, og gleder meg til å høre han sammen med Solveig Slettahjell i kulturkirken Jakob noen dager før jul.

Pressebilder fra tordgustavsen.com, Karl Heinz Schmitt

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails