lørdag 23. januar 2010

Prinsesser og helter

Aftenposten har i dag en artikkel kalt Blåsvarte monstre og rosa prinsesser, om barn og kjønnsdeling. Våre barn lever i en langt mer markedsstyrt verden enn det vi gjorde, og dette markedet er sterkt kjønnsdelt allerede fra de er bitte små. Gå inn i en vanlig butikk med barnetøy, og du ser umiddelbart hvor jentetøyet er (rosa og glitrende) og hvor gutteavdelingen er (blått, grønt, brunt og dødninghoder). Jenterleker er rosa og handler om prinsesser, ponnier og til nøds en søt hundevalp, mens gutteleker handler om superhelter, kamp og mekanikk. Innimellom finnes noen velsignet nøytrale leker som rett og slett er laget for barn, ikke gutter eller jenter, slik som Lego, men også her har den jævla katta (aka Hello Kitty) sneket seg inn.

Som foreldre var vi veldig bevisste dette fra vesla ble født, og har gjort vårt beste for litt aktiv genderbending. Vi nekter ikke jentungen rosa, men prøver så godt vi kan å tilføre en motvekt. Hun er et svært fysisk og aktivt barn, noe vi oppmuntrer og prøver å gi henne konstruktivt utløp for, helst før hun finner ut at jenter bare skal danse ballett. For den tida kommer nok. Det rosa prinsessetoget kommer og tar dem uansett hva en som foreldre prøver å oppmuntre til eller ikke, og å stritte imot virker bare mot sin hensikt. Derfor tenker jeg motvekt.


Enn så lenge ser vi ut til å ha lykkes sånn noenlunde. Jentas første organiserte fritidsaktivitet var klatring, ikke ballett. Og når alle naboguttene i sommer var Sabeltann, så ville hun være Supermann. Med blondekanter og røde glittersko. Så selv om jeg iblant føler at jeg bor i et rosa ponni- og prinsessehelvete, så velger jeg å tro at jeg ikke har tapt helt. Jeg gleder meg til vårt første kjemisett!

4 kommentarer:

BRAKKELIV sa...

så sant så sant! Vi prøvde lenge vi også, men måtte desverre gi tapt! Jeg prøver igjen med Milla så får vi se!
Ha en fin lørdag, her blir den brukt til å ta det lekre soverommet! Gi Eirill en supermann klem fra oss!

Klem fra Fuckings Hylkje

Elisabeth sa...

Det er jo ikke noe poeng at jenter ikke skal bruke rosa, leke med dukker eller synes det er stas med prinsesser. Poenget er at de ikke skal definere seg innenfor disse snevre rammene, men at dette bare blir en del av det hele.

Lykke til med oppussingen! :)

Som mine dager er sa...

Jeg vet flere som tenker som deg. Men når ungene selv skal bestemme er løpet kjørt.

Velskrevet fra din siden igjen ;-)

Helgeklem fra Marit

Elisabeth sa...

Vi ser helt klart hva hun velger her i huset også :) Men når jeg står i butikken og skal kjøpe lego, så velger jeg politistasjonen, ikke Hello Kitty-settet. Vel vitende om at hun selv hadde valgt det siste, vet jeg også at politistasjonen blir kjempestas når hun får den. Motvekt er stikkordet, ikke å være ensporet andre veien.

Her i huset sees for tiden en Lego politibil med en ku med blålys og ballerinaskjørt på taket. Den er en racer til å fange tyver ;)

God helg, Marit!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails