tirsdag 19. april 2011

Gutta på Haugen

Det har vært en del debatt om utvalget av matvarer i norske butikker i det siste, og jeg kunne har skrevet mye om dette. På den ene siden så får prisblinde Grandiosa-forbrukere den kvalitet og det utvalget de fortjener. Samtidig så leser en historie på historie om hvordan de fire store matvarekjedene styrer markedet, presser prisene på det som selger mest og gir blaffen i resten. Nye produsenter må betale for å få hylleplass, og mange gir opp til tross for gode produkter.


Heldigvis finnes det motvekter til de store, strømlinjeformede kjedebutikkene, spesielt for oss som bor i de større byene. En av de virkelig fantastiske nisjebutikkene i Oslo er Gutta på Haugen. Butikken er et overflødighetshorn av kvalitet og matglede. Italiensk og spanske skinker henger fristende i taket, norske gårdsoster ligger side om side med vellagret manchego, snittblomster, gode oljer, pølser fra Idsøe, chipotle chilli, fersk svartkål fra Vang gård på Toten, ramsløk, pak choy og det du måtte ønske av friske urter.


Butikken reklamerer med egg fra frisinnede høner, sjarmerende kassedamer og åpningstider "fra morgen til kvelds". Betjeningen kan varene de selger, er rause med smaksprøvene og er like hyggelige enten du skal ha en bunt asparges eller om du handler hele søndagsmiddagen der. Visst koster kvalitet, men jeg vil heller ha 100 gram løvtynt skåret fennikelsalami sammen med litt ost og brød enn en diger biff. Prisen kommer sannsynligvis ut på det samme.

Min lille motvekt mot matvaremonopolet er en ny etikett i bloggen - nisje.

1 kommentar:

ina sa...

Hurra for Gutta på Haugen!
Skulle bare ønske at jeg bodde nærmere!
Heldigvis har jeg Gulden inærheten, en innvandrerbutikk som alltid bugner med innbydende og litt utenom det vanlige grønnsaker og frukt. Herlig!
Hørt om Mathallen? se http://oslopuls.aftenposten.no/restaurant_uteliv/article209747.ece

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails