søndag 5. desember 2010

5. desember: Mandelas samtaler med seg selv

Dagens ønskeobjekt kunne ha vært ganske mye av det jeg så på Designernes eget julemarked på DogA. Jeg fant et par julegaver og mye jeg hadde lyst på, men strengt tatt ikke trengte. Dagens ønske er fra tankenes og bøkenes verden: Nelson Mandelas samtaler med seg selv.

Forlaget omtaler selv boka som følger:

Samtaler med meg selv gir leseren tilgang til den private mannen bak den offentlige skikkelsen – fra brev som ble skrevet i de mørkeste stundene under Mandelas tjuesju år i fangenskap, til utkastet til en ufullført oppfølger til Veien til frihet. Her tar han notater og drodler til og med litt under møter, noterer ubehagelige drømmer i bordkalenderen han hadde i cellen på Robben Island, skriver dagbok mens han er på flukt under kampen mot apartheid i begynnelsen av 1960-årene eller snakker med venner i nesten sytti timers opptak av samtaler. På disse sidene er han verken et ikon eller en helgen. Her er han som deg og meg.

Samtaler med meg selv er en personlig reise fra en gryende politisk bevissthet til en inspirerende plass på verdensscenen, en sjelden anledning til å tilbringe tid sammen med mennesket Nelson Mandela og hans egen stemme – direkte, tydelig og privat.

Som barn av 70-tallet er jeg vokst opp med Mandela som en ikonisk skikkelse, og hans løslatelse fra Robben Island står igjen i mitt minne like sterkt som Berlinmurens fall. Hans klokskap i årene etterpå bare bidratt til å styrke ikonet, men samtidig er menneskeligheten så tydelig tilstede. Jeg har lyst å bli mer kjent med mannen, og denne boka virker lovende i så måte.

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails