søndag 5. oktober 2008

Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona er Woody Allens siste film med norsk premiere denne helga. Den handler om to svært forskjellige amerikanske venninner som tilbringer sommeren i Barcelona og deres møte med en spansk kunstmaler og etter hvert hans ekskone.

Filmen er umiskjennelig Allensk med nydelig timing, underfundig humor og tette dialoger uten at den tipper over i det masete nevrotiske. At han selv ikke spiller i filmen er et pluss i så måte. Han er en fantastisk regissør, men har i utgangspunktet én karakter på sitt repertoar som skuespiller, og det er en rolle som fort blir for dominerende i forhold til det han ellers er så fantastisk flink til å få fram som regissør.

Dette er hans tredje film med Scarlett Johanson, og det sies at hun er hans nye muse. Hun kler virkelig Allens lidenskap og uttrykk, og jeg håper at vi får se henne i flere av hans filmer framover. Denne filmens store stjerne er imidlertid uten tvil Penelope Cruz. Hun spiller på fullt register fra villt temperament til varme og sensualitet på en måte jeg aldri har sett fra hennes side. Så er hun altså ikke bare hår- og klesmodell.

Javier Bardem, som spiller kunstmaleren, er et nytt og på alle måter hyggelig bekjentskap, men dette er uten tvil de kvinnelige rolleinnehaverenes film.

Om en liker Woody Allen, er denne filmen et must. Om en ikke liker han, er dette en film en likevel bør vurdere å gi en sjanse.

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails