mandag 14. mai 2012

Gjensynsglede

 
Barn og katt har ikke sett hverandre på noen dager, og gjensynsgleden er stor.

Katten stanger mot jentungen som gnir nesa mot kattepelsen. God og myk å begrave ansiktet i og lene hodet sitt på.

Kosen går snart over i fjas og lek, hvertfall for den ene av dem. Den andre beholder stoisk roen og skuler skrått bort på denne fnisete jentungen. Mens han ligger pal og maler like høyt.

Pus og pus. Like fine begge to.

lørdag 12. mai 2012

Skattejakt på Borough Market

Tanketanken befinner seg i London for tida, og benyttet i går muligheten til å dra på Borough Market. Borough er byens største matmarked og ligger nydelig til i buegangene under London Bridge stasjon. Tett i tett med boder som selger ost, kjøtt, fisk, grønnsaker, øl, vin, kaker, søtsaker og alt hva øyet og magen måtte begjære.

Prosecco to go? Yes please!

Over deg hører du rumlingen av togene som kjører over markedet, og inne i buegangene er det en jevn summing av stemmer, klirring, pakking og roping. Og lukter, masse lukter.

Skal du til Borough, ikke dra lørdagen. Da gjør nemlig alle andre det også, og du står du som sild i tønne og må køe for det aller meste. Fredag ettermiddag, like før de begynner å pakke sammen, er imidlertid perfekt timing. Lite folk, god oversikt og til dels dumping-priser like før de stenger.

Fjæren som ble til fem høns? Eventuelt utgangspunkt for aioli eller burgerdressing.

Fisken ligger der og gaper mot deg, men i går var vi kjøttsultne og endte opp med å handle pølser, bacon, pancetta og burgere av okse og villsvin.

Når en så har bestemt seg for villsvinburgere til middag, går en over til ølboden og ber om tips om godt øl til maten. Bildet viser bare en brøkdel av utvalget, og vi endte opp med bl.a. en svært fyldig, mørk overgjæret ale som smakte av kaffe, sjokolade, lakris og honning. Både den kjekke mannen og bestevennen syntes den ble i heftigste laget, mens jeg krøllet meg sammen i sofaen med ølet. Tenk alt det øl jeg ikke har smakt ennå!

Til burger må en ha gode tomater. Problemet var å velge hvilke. Vi endte opp med noen store, fine plommetomater og noen semitørkede som ble finhakket og blandet i aiolirestene fra kvelden før sammen med tabasco, og vips hadde vi ferdig burgerdressing.

I give you, wild boar burger, nesten direkte fra Borough Market. Heldige meg som har et kjøkken å gå hjem til når jeg er i London.

onsdag 9. mai 2012

Enkel språklære

Returnere
betyr: å sende
tilbake. Å returnere en pakke betyr
... å sende pakken
tilbake til der
den kom
ifra. Å returnere et menneske betyr å sende
vedkommende tilbake
... til det land denne person
kom ifra. Nathan Eshete, 7 år gammel, født på
Stord, har aldri
vært i Etiopia. Å sende
Nathan ut av Norge
heter ikke å
returnere.
Det heter: å deportere.

Jan Erik Vold


onsdag 2. mai 2012

Grove hjerterundstykker a la polarbrød


 

Polarbrød er en slik ting som er praktisk og smaker godt, men jeg er grunnleggende skeptisk til mat med mystisk lang holdbarhet. Hva har de puttet i dem for å få dem til å holde seg "ferske" så lenge? Noe polarbrødlignende hadde imidlertid vært en vinner, spesielt for frøken fem og et halvt som for tida har skikkelig gjennomtrekk der hvor fortennene satt, og skorpeløst brød er å foretrekke.



Etter å ha googlet og testet noen forskjellige polarbrødoppskrifter, har jeg endt opp med min egen variant som er litt grovere, fri for hele korn og inneholder mer væske og litt mindre sukker enn de oppskriftene jeg har prøvd. Og så stikker jeg brødene ut med hjerte-pepperkakeformen, noe som er en vinner hos frøkna.

Til 2 1/2 stekebrett med småbrød, noen runde og noen hjerteformede, bruker jeg:
  • 150 gr små havregryn
  • 500 gr fibra (ekstra fint sammalt hvetemel)
  • 350 gr siktet hvetemel
  • 1 pose tørrgjær
  • 50 gram sukker
  • 1 strøken ts salt
  • 1dl solsikkeolje (eller annen nøytral olje)
  • 4,5 dl melk
  • 2 dl vann

Bland det tørre, tilsett vann, mel og olje og la eltes i kjøkkenmaskin i minst 5 minutter, gjerne lenger. Hev i 45 minutter, del deigen i 2 og kjevle ut en leiv som er ca 1 cm tykk. Stikk ut hjerteformede brød eller lag små boller som du trykker/kjevler flate. Legg over på bakepapirkledd bakeplate og prikk brødene med en gaffel eller en kakepinne. Dette for at de ikke skal heve for mye, men holde seg relativt flate. Etterhev i 10 minutter og stek på 180 grader midt i ovnen i cirka 10 minutter. Avkjøles på rist.

Hvorvidt disse småbrødene blir polarbrødflate eller litt tykkere avhenger av hvor lenge du lar deigen heve og hvor tykt/tynt du kjeveler deigen. Som skissert over her blir de litt tykkere enn vanlige polarbrød, men ved å droppe etterhevingen, så får du dem mer like de polarbrødene du kjøper i butikken.


Nytes med litt smør og godt syltetøy eller ost. Tiner på svært kort tid når du tar dem opp fra fryseren og populære i matpakka.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails