tirsdag 28. februar 2012

Krydret bananbrød


Bananer er forbruksvare hos oss, men noen ganger er innkjøp og forbruk litt i utakt. Brune bananer smaker ikke noe godt og gikk tidligere skamfullt i søpla. Inntil noen venninner begynte å snakke om Epicurious sitt bananabrød. Skjønt, brød og brød. Kake er vel en rettere betegnelse, selv om den er sunnere enn de fleste andre kaker.

Som vanlig har jeg gjort mine egne tilpasninger, så oppskriften gjengis slik jeg baker den. Jeg bruker det jeg har av syrnede melkeprodukter, f.eks rømme, creme fraiche eller kefir. Kesam funker angivelig dårlig, men yoghurt går bra. Jeg har til og med brukt en rest mangolassi (kefir og pakistansk mango kjørt glatt i blender), men i dag var det en rest creme fraiche som hadde gått ut på dato som havnet i bananbrødet.

Du trenger:
  • 2 egg
  • 1/2-1 dl brunt sukker (juster jf hvor mye banan du bruker - hvis 3 bananer, så holder det med en halv dl sukker)
  • 2-3 brune bananer
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 ss solsikkeolje
  • 1 ss vaniljeekstrakt
  • 2 dl fin sammalt hvete
  • 2 dl siktet hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts natron
  • 1/2 ts salt
  • 2 ts malt kanel
  • litt finrevet muskat
  • litt svart, nykvernet pepper


Pisk eggedosis av egg og sukker til den blir lys beige. Tilsett bananer, som du har most med gaffel, og de andre flytende ingrediensene. Bland godt. Bland alt det tørre, tilsett i røren og bland inn, men ikke pisk/rør mer enn nødvendig. Det kan gi seigt resultat.

Hell over i en godt smurt brødform, evt bruk bakepapir. Stekes på 175 grader cirka 90 minutter. Min erfaring er at steketiden varierer fra gang til gang, bl.a. avhengig at hvor mye bananer du har i, så bruk en bakepinne for å teste allerede etter en time. Hvelv brødet ut av formen og la avkjøles på rist.


Smaker nydelig lunkent med litt smør på. Klarer du la være å spise det opp med en gang, så blir det nesten enda bedre når det får satt deg ordentlig dagen etter eller etter en tur i fryseren. Skjær gjerne opp før du fryser, så er det bare å tine skivene i brødristeren hvis du blir fysen på noe godt.

tirsdag 14. februar 2012

Linsegryte med eplemost

Jeg har for alvor opdaget linser, noe som passer utmerket sammen med min forkjærlighet for alt i én gryte-mat hvor tid er en vesentlig ingrediens. Dermed oppstår det iblant nye varianter på kjøkkenet her, som denne gryta med utgangspunkt i gule og grønne linser, en billig svinesteik og god eplemost, som ble så god at jeg gjerne deler den.

Til 5-6 porsjoner trenger du:
  • 1,2 kg svinekjøtt
  • 1 stor gul løk
  • et par skiver sellerirot
  • 4 store gulrøtter
  • østerssopp (kan byttes ut med annen sopp)
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 3-4 stilker bladpersille
  • frisk timian
  • 5-6 dl syrlig eplemost
  • kyllingkraft
  • en kurv cherrytomater
  • 2 dl gule linser
  • 2,5 dl grønne linser
  • parmesan
  • salt, pepper

Jeg kjøpte en billig svinesteik som jeg skar i tykke skiver, skar av fettranden, saltet, pepret og brunet på begge sider. Samtidig surret jeg på middels varme finhakket løk, revet hvitløk, sopp og gulrøtter og sellerirot i små terninger. Tilsett salt, pepper og en sammenbundet kvast med persille og frisk timian, og legg de brunede kjøttbitene på toppen. Tilsett eplemost og kraft slik at det dekker kjøttet. Kok opp og sett gryta inn i stekeovnen på 90 grader. Ved siden av gryta setter du et brett med cherrytomater som har fått litt olje på seg.

Etter cirka to og en halv time i ovnen, tar du gryta ut, plukker ut kjøttet og tilsetter linsene i gryta. Mens linsene koker på lav varme, river du kjøttet i stykker med to gafler før du heller litt eplemost og god olivenolje over kjøttet. La det gjerne være både små og litt større biter og la stå tildekket til linsene er ferdig kokt etter 20-25 minutter. Tilsett kjøttet, revet parmesan, litt finhakket frisk timian og de ovnsbakte cherrytomatene helt mot slutten av koketiden.

Dette er en sånn gryte som blir minst like god dagen etter, så lag gjerne en stor porsjon. Jeg brukte eplemost av Aromaepler, noe som ga en fin balanse mellom syre og sødme. Bruker du søtere eplemost, tilsett gjerne litt ekstra syre. Vin vil nok også funke.

torsdag 9. februar 2012

Tøfflus-bror?

Langt oppå fjellet kom jeg over den karen her.


Tøffe Tøfflus' enda tøffere bror som flyttet fra Skomakergata i ung alder og bosatte seg i skogen?

søndag 5. februar 2012

Tatover ungene til morsdag

Morsdag er en av disse dagene som en enten elsker eller hater. Noen fnyser av at dette er nok en dag som funnet opp av handelsstanden, mens andre gleder seg over hjemmelagede kort og smuler i senga. Hos oss markerer vi slike dager med kort og kake, men ikke gaver. Det er tanken som teller.

Hjelpeorganisasjonen Care har laget noen fine morsdagskort som de selger til inntekt for verdens fattigste jenter og kvinner. Kortene koster 100 kroner og innholder en morsom Mamma-tatovering som du kan klistre på poden. Fint kort, morsom gimmick og godt tiltak. Jeg bestiller et kort til meg selv og tatoverer Frøken Fem og et halvt.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails