søndag 30. januar 2011

Another Year


Søndagsmatiné på Gimle kino. Gjennomsnittalderen gjenspeiles i tunge parfymer, Elnett hårspray og lyden av klirrende krykker, og i kinokiosken selges det mer portvin enn smågodt. Dagens film er Mike Leighs Another Year.

Filmen handlet om et middelaldrende ektepar spilt av Jim Broadbent og Ruth Sheen. De er velsignet normale, glade i hverandre og en ressurs for hverandre og for folkene rundt dem. I løpet av et år treffer vi de to, venner og familie med større og mindre livskriser på gang. Det hele er høyst hverdagslig, og karakterene er troverdige. Den smått patetiske venninnen skildres med varme og med nyanser, og hun blir aldri karikert. Filmen våger å dvele ved scener og øyeblikk der de fleste regissører ville ha kuttet, noe som gjør at situasjonene og menneskene oppleves som ekte.


Filmen handler om ensomhet og tosomhet, begge deler framstilt med alvor og varme. Humoren sitter løst, og det samme gjør melankolien. Varmen ekteparet imellom får meg til å håpe at jeg kan få lov til å oppleve noe lignende om tyve års tid. Så klemmer jeg hånda til han ved siden av litt ekstra, smiler for meg selv i mørket, og tenker at matiné med gamlisene slettes ikke er det verste en kan gjøre en søndag.

lørdag 29. januar 2011

Maggis skattekammer


Jeg antar at det ikke er hver dag at 70 år gamle damer åpner butikk, men midt på Tøyen åpnet det litt før jul et ordentlig skattekammer - Maggis brukthandel. Lokalet i 2. etasje bugner av gamle bilder, retro-porselen fra Figgjo og andre, gamle plater, stettefat, kandelabere, lamper og alt mulig annet.

Sist jeg var innom falt jeg pladask for noen gamle bilder fra Møllergata skole fra 40-/50-tallet. En stor gutteklasse i eplenikkers sirlig oppstilt og en strikt rektor med hatt og stokk foran, og en guttegjeng på båttur på vei fra øyene og inn til byen igjen. Jeg gleder jeg meg til å få disse i ramme og opp på veggen, og til å stikke innom på jakt etter flere skatter.

fredag 28. januar 2011

Planleggingsdag

Planleggingsdag og med mamma på kontoret. Da er det fint med vareprøver av den søte sorten som en kan leke med.

onsdag 26. januar 2011

Farm art?

Jeg har en egen etikett kalt street art her i bloggen, men dagens bilde er strengt tatt mer farm art. I helga var vi på besøksgården rett oppi gata, og i innhengningen der grisen vanligvis står, lå denne samlingen med isklumper i forskjellig form og farge. Lyset brøt så nydelig gjennom gjerdet, så jeg måtte forevige dem.

Fireåringen var mest opptatt av hvordan grisen hadde laget disse og hvor han var nå.

søndag 16. januar 2011

Søndagsblomst

På vei hjem fra vennehelg utenbys stikker vi innom den søndagsåpne blomsterbutikken. At mor går bananas i hvite tulipaner, gjør ikke at poden synes vi har nok blomster. Hun vil også ha. Sin egen. Vi leter etter en enkel rose hun kan ha i den bitte lille vasen hun fikk i gave for litt siden, men det er lite å finne. En skuffet jente står og ser på ekspeditøren pakke inn tulipanene da jeg hører et lite gledeshyl nede fra gulvet. En smilende fireåring står med en brukket gerbera i hånda og kunne ikke vært mer fornøyd.

Ekspeditøren smiler og spør om hun skal pakke den inn sammen med tulipanene. Men nei. Den skal hun ha i håret. I museflettene sine. Og dermed hopper en fornøyd fireåring videre med blomst i håret, inn på t-banen, ut i den sure kulden og hjem hvor den havner i vasen sin.

Søndagsblomster er ekstra fine.

tirsdag 11. januar 2011

Minner i en liten stein

Kald januarmorgen. Vann, is og sørpe på fortauet. Våte, kalde føtter, mørkt ute og hastverk på vei til jobb.

Jeg tar hånda i lomma på jakka jeg ikke har brukt siden i fjor vinter og finner jeg en fin, hvit stein. Med den kommer minner om strandpåske med blått lys og en kjær stemme som leser påskekrim for meg mens jeg sitter og ser utover vakkert hav og varmer hendene på nylaget kaffe.

Brått var ikke føttene så kalde eller morgenen så grå likevel.

lørdag 8. januar 2011

På skojakt


Jeg trenger nye vintersko av den fornuftige sorten som tåler snø og slaps. På gata tidligere i uka så jeg ei dame med så kule vintersko at jeg måtte stoppe henne for å få ta en nærmere titt på skoene og spørre hvor hun hadde kjøpt dem. De var selvsagt ikke kjøpt i Norge, men i Canada. Litt googling forteller meg at skoene er fra Sorel og modellen heter Tivoli Shamrock, men jeg finner ingen som sender til Norge. Noen som har sett dem i Norge?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails