søndag 21. november 2010

Dekadent lørdag


Sur novemberlørdag og vi har rømt inn for lunsj på Fiskeriet - byens fineste fiskebutikk med egen matbar. Henført over god mat, fantastisk råvarer, tanken på en kald champagne i kjøleskapet hjemme og smilende, engasjert fagkompetanse rundt oss, bestemmer vi oss for å ta den helt ut. Et glass løyrom blir med hjem, vi googler blinis-oppskrifter, handler med oss bokhvetemel og Røros-rømme og drar hjem for å gjøre en sur novemberlørdag om til en dekadent en.

Blinis ble laget med utgangspunkt i denne oppskriften:
  • 2 egg
  • 3 dl melk
  • 2 ts tørrgjær
  • 1 ,5 dl bokhvetemel
  • 1,5 dl hvetemel
  • litt salt
  • 50 g smør, smeltet og avkjølt
  • smør til steking
Lunk melken og ha i det tørre, så eggeplommene. Det blir en veldig løs gjærdeig. La heve ca 40 minutter, stivpisk eggehvitene og bland dem i deigen.

Jeg har aldri laget blinis før, og syntes det var morsomt å lage noe helt nytt - gjærdeig hvor en rører inn smør og stivpiskede eggehviter. Gøy. En hel haug blinis ble stekt i godt smør og holdt varme i salatsentrifugen. Jeg liker redskaper som kan multitaske. Litt champagne i kokken og litt tafsing på den kjekke mannen.

Blini, rømmeklatt, finhakket rødløk og en skje løyrom. Skyll ned med champagne. Nyt og gjenta til tomt på fatet. Nyt videre.

lørdag 20. november 2010

Tord Gustavsen Ensemble

Nasjonal jazzscene, Oslo
19. november 2010

Rødvin i glassene, tidlig ute og med gode plasser sitter vi og venter sammen med foreldregenerasjonen som leser bøker mens de venter. Foran scenen står to lenestoler, og etter en stund kommer Tord ruslende med kaffekoppen og forteller litt om musikken, tankene bak, inspirasjon og samarbeid med andre. Jazz: Talk.



Fire mann på scenen. Tord Gustavsen på piano, Tore Brunborg på saksofon, Jarle Vespestad på trommer og Mats Eilertsen på kontrabass, angivelig lånt via finn.no ettersom hans egen for tiden reiser alene med Singapore Airlines. Musikken og lydbildet forfører, skifter og leker. Noe salmepreget, lyrisk, vart og vakkert, så kraftigere og råere med friksjon og lekenhet. Deler av musikken er tydelig inspirert av norsk folkemusikk, men i en form som er alt annet enn tradisjonell.



Samspillet og kontrasten mellom musikerne på scenen er fantastisk å se. Store, avslappede, men samtidig presise og rytmiske hender som lokker en dyp klangbunn ut av den lånte bassen. Tord selv er nærmest hyptnotiserende å se på. Den rolige, lett beskjedne mannen fra samtalen i forkant blir en leddløs, rytmisk skapning som bukter seg over pianoet, dels stående, dels sittende mens han får fram de mest fantastiske toner, drivende rytmer og lyriske stemninger. Jeg lar meg forføre. Hemningsløst.

Mesteparten av låtene er hentet fra albumet Restored Returned hvor Kristin Asbjørnsen er med på vokal. Jeg hadde regnet med å savne stemmen hennes, og et par ganger tenker jeg at her skulle stemmen hennes ha kommet inn idet en ny låt begynner. Men så tar resten av gjengen på scenen over låten, fyller den ut, strekker den og tilfører en intensitet og varhet som gjør at tanken på Kristin forsvinner like fort som den kommer.

Takk til Nasjonal jazzscene som har valgt Tord til månedens musiker i november. Jeg har hørt han to ganger, og gleder meg til å høre han sammen med Solveig Slettahjell i kulturkirken Jakob noen dager før jul.

Pressebilder fra tordgustavsen.com, Karl Heinz Schmitt

torsdag 18. november 2010

Osloskolen

Ingen penger til maling, ny murpuss, bøker eller toaletter som virker? Helt tomt på oppussingsbudsjettet til skolebyråden?


Det gjør ikke noe. Vi pynter opp med litt sommerfugler, så blir det ganske fint likevel.

onsdag 17. november 2010

søndag 14. november 2010

Endelig

ill: Shepard Fairey

Nyheten om at Aung San Suu Kyi endelig er løslatt fra husarrest fikk meg først til å nøle. Jeg måtte sjekke flere nettsteder for å få det bekreftet før jeg våget tro at det er sant. Endelig. Et par tårer trillet og jeg er glad, spent og skeptisk på en gang. Kan det vare? Hun har vært holdt i fengsel og husarrest 15 av de siste 20 årene. Tør vi tro at det er reellt denne gangen? Vil hun faktisk få mulighet til å leve et fritt liv hvor hun kan si hva hun mener, snakke med hvem hun vil og lede det folket som har valgt henne? Utover løslatelsen er det dessverre lite som tyder på vilje til endring fra millitærjuntens side.

Jeg håper, men tror ikke fullt og helt. Håpet er imidlertid sterkest, og dette er en fantastisk dag. Dog ikke uten bismak. Dessverre.

lørdag 13. november 2010

Kjøpesenterhelvete, te og trøfler

På jobbtur til det lille utland forrige uke forvillet jeg meg inn på et digert kjøpesenter, og det til alt overmål på en lørdag. Jeg hater slike digre senter. Bråket, den visuelle støyen, alle menneskene som enten bare står der eller brøyter seg fram, uoversikteligheten og butikker som slår både hverandre og seg selv i hjel med musikk, salgsplakater og varer i trengsel. Jeg blir rett og slett litt mannevond.



I fortvilet jakt på en vei ut fant jeg en bortgjemt liten kaffe-, te- og sjokoladebutikk i et hjørne mot en sideutgang. Der er det helt stille, og fra gulv til tak stod det kaffe, te, sjokolade, fine bokser og vakre kopper, og hele butikken lukter som et himmelsk sammensurium av alt sammen. Jeg kikket, luktet og sukket fornøyd. I det daglige drikker jeg langt mer kaffe enn te, men Kusmi spicy chocolate hadde umiddelbart en mentalt beroligende virkning på en stresset sjel, så den ble med meg hjem.

Det ble også en eske med La Praline sine fantastiske chilli-trøfler, og en eske lakris-trøfler. La det bare snø, regne, sludde eller what ever. Krydret, søt te med en smak av sjokolade, kanskje laget med melk a la chai latte, eller kanskje litt sterk te i en fusion med varm sjokolade? Jeg er klar.

torsdag 11. november 2010

New love

På vei til jobb med gammel kjærlighet i ørene, innpakket i ny kjærlighet - min nye iPod nano. Bitteliten, rød og søt. Som et sukkertøy med masse fin lyd i. Takk til den kjekke mannen!

onsdag 10. november 2010

Overtid

Når en først må sitte og jobbe utover kvelden, så får en gjøre det beste ut av det. Ingen trening i dag altså, men god kaffe og enda bedre sjokolade.

mandag 8. november 2010

You had me at Hello

Hva er egentlig kunst? Er disse bildene til Therese Senneholt kunst, er det god design eller er det noe hvem som helst kan lage? Jeg elsker den geniale, lekne enkelheten i bildene hennes. Selv om jeg sikkert kunne ha laget noe lignende selv, så kom jeg aldri på idéen. Det gjorde hun.


Kunst handler ikke bare om teknikk og uttrykk, men minst like mye om idéer, om uttrykk og om å gi den som ser noe. I mine øyne har disse bildene alt sammen. Spesielt bildet over traff meg.


Dette hadde gjort seg på kontoret, som en liten påminnelse om at selv det ikke alltid kjennes slik ut når det koker rundt ørene mine, så har jeg verdens beste jobb og aller fineste kolleger.

søndag 7. november 2010

Søndagstur på fjorden

Minus fire på gradestokken, blikkstille fjord og sol. Vi glir lydløst gjennom vannet - vel, hvis en ser bort fra skravlingen - og nyter den utvidede sesongen. Ingen fartsidioter ute, bare stillferdige padlere og en og annen fisker. Vi padler rundt øyene, smyger oss under slitne brygger og i det fjerne ser vi byen.


Vakker rimfrost på skjell og blader der vi er i land for å raste. Litt varmt i kroppen og vi padler hjem igjen, nå med ullhansker på.




Jeg


kajakken min

tirsdag 2. november 2010

Gulrotmuffins


Jeg er ikke alene om å ha lagt min elsk på R.O.O.M. sin gulrotkake, og jeg innrømmer uten blygsel å ha tatt t-banen på tvers av byen til denne møbelbutikken kun for å spise kake. Unnskyldningen min har stort sett vært i gata pms eller graviditet, men en kan jo ikke unnskylde seg med slikt hele tida. Da får en heller ta ansvar selv, noe som i dette tilfellet betyr en litt omarbeidet utgave av den originale oppskriften.


Gulrotmuffins
3 store egg
2,5 dl solsikkeolje
300 g brunt sukker (av den seige typen)
2 ts vaniljesukker
3 ts kanel
0,5 ts muskat
litt nykvernet pepper
0,5 ts malt nellik
1 ts kardemomme
0,5 ss natron
0,5 ss bakepulver
200 g hvetemel
125 g Fibra ekstra finmalt grovt hvetemel
50-100 g kokesjokolade
400 g revet gulrot
2 epler
en neve valnøtter

Ostekrem
100 g smør
250 g melis
200 g kremost
2 ss vaniljesukker
litt sitronsaft
litt revet sitronskall


Pisk sammen egg, olje og sukker et par minutter. Sett hørselsvern på kjøkkenassistenten.

Bland mel og de øvrige tørre ingrediensene. Rør i finhakket kokesjokolade og finhakkede valnøtter. Riv gulrøtter og epler fint og vend i. Fyll røren i store muffinsformer og stek på 180 grader i cirka 30 minutter.



Rør sammen romtemperert smør og melis til ostekremen. Pisk deretter inn romtemperert kremost, vaniljesukker og smak til med sitron. Bre ostekremen over muffinsene og pynt etter etter eget ønske. Jeg er glad i friske bær som pynt, gjerne bringebær. Dagens forsøk med granateplefrø funket også.

mandag 1. november 2010

Lyst på: Smørboks

Her i huset bruker vi enten skikkelig smør eller ikke smør, og ordentlig smør må oppbevares i romtemperatur for å være smørbart. Jeg ønsker meg en smørboks som er fin til å ha på kjøkkenbenken, for eksempel denne fra Rosendahls Grand Cru-serie.

Noen som vet om andre fine smørbokser?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails