tirsdag 23. februar 2010

Fra uke til uke


Den amerikanske fotografen Ryan Marshall fotograferte sin kone hver uke fra uke 17 til barnet var født da hun var gravid med deres andre barn. Bildene er lagt ut som en nydelig fotoserie her.

I tillegg til selve bildene er det hver uke bildetekster skrevet til barnet. Vi følger foreldrenes leting etter navn og hvordan de lengter etter å bli kjent med den lille samtidig som vi leser svært gjenkjennelige beskrivelser av hvordan babyen bruker sin mors indre organer som trampoline og bokseball. Alt sammen mens vi ser hvordan magen vokser.

Utolig varmt og vakkert laget.

fredag 12. februar 2010

Kaffekvern

Før jul var jeg på jakt etter kaffekvern til ønskelisten, med det viste seg å være vanskelig å finne en relativt rimelig en som faktisk maler kaffen skikkelig. Mange av de billige elektriske kvernene er mer som blendere enn kverner å regne, og hakker kaffen i stedet for å male den. Men den som leter, den finner. Jeg landet på en kvern fra Krups, som det er mulig å få helt ned i 400 kroner i nettbutikkene. Kvern havnet på lista, noen bestemte seg for at jeg hadde vært snill nok i året som gikk og kvern havnet under juletreet.


Det er en helt egen glede å kverne akkurat nok kaffe til Bialettien om morgenen. Kjøkkenet fylles av den fantastiske duften av nykvernet kaffe, og etter et par minutter på gassblusset, kommer den snikende lukta av mørkbrent, dampende varm kaffe. Her snakker vi både mental og fysisk kick start.

Ettersom jeg er en enkel sjel, blir jeg så glad når jeg kommer hjem om kvelden og ser kaffekverna mi, at jeg må ha en kanne til. Og ettersom Noen sliter nok med å sove fra før, så finnes det nå i kjøleskapet en egen pose med koffeinfrie espressobønner til kveldsbruk.

Kaffekvern - mye glede for noen hundrelapper. Eller som de sier det på Kaffebønna i Tromsø: Kaffekvern er tøft!

onsdag 10. februar 2010

Leken bokhylle

Svenske Bofink og SE Innredning har sammen skapt denne lekne bokhyllen. Den kan stå på gulvet eller festes på veggen, og kommer i form av bokstavene R, E, A og D. Hvor kule hadde ikke disse vært på en stor, ren stuevegg?

En kunne ha lekt med bokstavene:
READ - for å understreke hva dette handler om
E og E - en til meg og en til vesla
DEAR - romantisk gave til en bokelskende interiørpornograf
REDD - for krimelskeren

Med en pris på SEK 16.000/bokstav begrenser imidlertid lekenheten seg noe. Ikke er det den mest kompakte eller effektive løsningen for en med mye bøker heller. Men definitivt en av de morsomste på lenge.

Følelser underveis

Jeg har skrevet om diktene på t-banen tidligere, for eksempel om den gangen jeg gjorde meg til tyv og stjal et med meg hjem. Ordene traff meg sånn at jeg måtte ta dem med meg hjem, ikke bare inni meg, men rent fysisk.

Som oftest leser jeg disse diktene på Stortinget stasjon. Der henger de så fint klistret på veggen som en del av de grafiske, fargesterke veggene, og jeg blir ofte stående og kikke bak ryggen på en medpassasjer for å få med meg hva som står. Noen ganger bare leser jeg, andre ganger blir jeg stående og grunne litt. Noen ganger tar jeg følelsen diktet ga meg med meg på banen og hjem.



Dikt underveis kalles prosjektet, og jeg har ofte lurt på om det er nettopp det at vi er underveis mens vi leser som er nøkkelen til suksess. Vi står nå bare der og har ikke stort annet å gjøre, fullt mottakelige for de små linjenes bakholdsangrep. Det siste stedet en forventer mental eller følelsesmssig input er kanskje på t-banen, og nettopp derfor tror jeg det treffer litt ekstra, når vi er slitne, trøtte og har forsvarsverkene nede.

Ja til flere bakholdsangrep underveis.

tirsdag 9. februar 2010

Long way home

- Mamma... hvorfor går vi på denne siden av gata?
- For på den andre siden er det masse store istapper, og de har vi ikke lyst å ha i hodet
- Å ja...


- Mamma... hvorfor vil vi ikke det? Får vi blod da?
- Ja, hvis vi får de store istappene i hodet så slår vi oss kjempemasse. Så masse at det blir blod, og kanskje til og med så mye at vi dør hvis det er en skikkelig stor istapp.
- Dør vi??
- Kanskje. Eller kanskje vi bare får vondt eller kanskje vi må på sykehuset.
- Kommer sykebilen da?
- Kanskje
- Jeg vil ikke kjøre sykebil. Jeg vil kjøre buss!

- Mamma... fikk oldemor en istapp i hodet?
- Nei, hun gjorde ikke det
- Men hun er jo død? Kan en dø uten å få istapp i hodet?

Undertegnede forklarer om alt det forskjellige vi kan dø av (det er ikke lite...), at vi alle skal dø en gang, men ikke ennå, prøver å parere oppfølgingsspørsmål om krokodiller og andre potensielt dødelige ting, forsikrer nok en gang at oldemor ikke døde av istapper i hodet, men forklarer at hun var gammel og hadde levd lenge nok, og at ja, vi kan ha pølser og brokkoli til middag.

It's a long way home. Og ganske fin.

søndag 7. februar 2010

Vakre Aurora


Søndag kveld. God mat i magen. God vin i glasset. Opera på øret, og livet er i det store og hele ikke så verst.

- Nordlys! roper en begeistret stemme som har lovet meg nettopp det i lengre tid, og vi går ut på verandaen. Trolsk, grønt lys leker seg over himmelen. Når en ser intenst på det, beveger det seg øyensynlig ikke, men når en ser bort et øyeblikk, er det et helt annet sted når en ser tilbake. Intensiteten endrer seg, grønne, lysende penselstrøk sveiper over himmelen, og jeg står der fjetret og lett måpende med vinglasset i hånd. Dette er ganske magisk.

- Faens hælvettes snøsjit! hører vi fra rekka nedenfor. Naboen er ute med snøskuffa for å rydde seg vei bort til inngangsdøra etter halvannet døgn med mer eller mindre sammenhengende snøvær.

Nordlyset blekner og ser ut som det er i ferd med å forsvinne, før det tar deg opp, skifter fokuspunkt og blir enda mer intenst. Et stjerneskudd faller over himmelen, og jeg ønsker meg det jeg ønsker.

-Jævla faens snøhælvettes vintersnøfaenskapskjit... mumler naboen for seg selv, og litt for oss andre, mens han labber fram og tilbake med snøskuffa og en relativt innbitt kroppsholdning.

Undertegnede, som er en lettrørt liten skrue, tørker en og annen tåre som prøver å forville seg oppi vinglasset. Vakre, vakre Aurora.

Ikke prøv deg...

ill: Wulffmorgenthaler
Ikke undervurder dine motstandere :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails